Agroforestry

Image

Vintern gör sitt återtåg med minusgrader och ett tunt lager snö över hela gården, en mycket bra påminnelse av vad som kan komma. Vi ligger väldigt utsatt och får ofta kraftiga snödrivor om det blåser och snöar samtidigt. För att i framtiden slippa dessa drivor och skapa vindskydd har vi längs åkerkanterna planterat olika typer av träd i ett Agroforestry system. Det är precis som det låter jordbruk och skogsbruk som förenas, man odlar lantbruksgrödor tillsammans med träd och buskar för att efterlikna naturen. Träd och buskar utgör en buffert av mångfald till fälten som oftast bara består av en gröda åt gången även om man byter mellan olika år. Träd och buskar skapar ett livsutrymme till många av de nyttodjuren som vi vill ha och som hjälper till med att bekämpa skadedjuren. En annan effekt som är extra viktigt här i Skåne är att de ger lä har man tex en buske eller träd som är 2 meter hög dämpar den vind upp till 20 meter. I dessa kantzoner skapas även perfekta möjligheter för fåglar och andra djur att finna skydd, föda och en plats att bygga bo och få sina ungar. Image

Närmast den grusvägen som går längs med gården har vi först en fägata som djuren använder för att ta sig mellan olika hagar, fägatan förbinder alla gårdens betesområden och gör det överflödigt att behöva leda eller lasta djuren när man skall byta område. Mellan själva fältet och fägatan har vi en rad med äppelträd som med tiden skall bli riktigt stora och användas för att göra must och cider. Träden kommer att ge skugga åt djuren och all frukt som är angripna och inte kan användas lämnar man bara kvar på fältet så kommer kor, får och getter att glatt mumsa i sig dom.

Image

För att skydda träden mot deras värsta fiende vattensorken har de en skyddskasse gjord av putsnät, det är en kraftig nättyp med fyrkantiga maskor som är mycket hållbart. Vattensorken eller bara sork som vi kallar den angriper och dödar träden genom att äta upp barken vid rothalsen (där trädet möter marken) och i värsta fall gnager den även av hela stammen så trädet  ramlar omkull, äpple och päron är mycket eftertraktade och även ganska stora träd kan få skador av sork. Sorken spelar en viktig roll i ekosystemet på gården och är stapelföda till våra rovfåglar Ormvråk, Glada och Kärrhök. Vill man hjälpa sina rovfåglar och missgynna sina sorkar så är utsiktsplatser i form av höga stolpar mycket bra, fåglarna sitter på dessa och spannar efter byten och slipper lägga energi på att flyga.

Image

Om sorken står för 99% av våra förluster av träd så är haren och rådjuren dom som tar den sista procenten, de är mycket enklare att skydda sig i mot. Harar kan vara ett stort problem särskilt om det är mycket skarsnö som de kan gå på och komma högt upp i trädet och skada grenarna genom att äta barken och unga skott. Rådjuren däremot använder träden som markeringar, det är ofta bockarna som använder sina horn för att skala av bark och bryta grenar. Mot bägge dessa djur kan man lätt skydda träden med lite hönsnät runt den nedre delen av kronan. Vi kapar till nätet i lagom längder för att passa runt putsnätet som går ner i marken och sen najar vi i hopp det hela och trädet är nu skyddat mot nästan allt som kan skada det

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: