Andelsbiodling

img_6910

Vill du ha din egna honung men känner att du inte har rätt kunskap eller tid att ta hand om bin? Vill du vara med och rädda vår biologiska mångfald men har inte plats att ha egna bikupor, då har vi lösningen bli andelsbiodlare.

Vi har flera bigårdar kring Ringsjön i Mittskåne där varje bigård är unik och varje skörd får sin unika karaktär, smak och konsistens. Välj din favorit och bli andelsbiodlare till just den.

Så här funkar det. Varje bigård vi har består av flera kupor. Hur många beror på området och hur mycket blommor det finns, ju fler blommor desto mer bin.

Kuporna är uppdelad i 10 andelar och i en bigård med 10 bikupor blir det 100 andelar. Istället för att köpa en andel i ett enskilt samhälle och riskera att du får ingen eller väldigt lite honung om det specifika samhället skulle dö eller bli sjukt. Genom att istället köpa en andel i hela bigården ökar dina chanser att få en honungsskörd även om ett enskilt samhälle inte skulle producera så bra

Vad behöver jag göra? Inget alls är det korta svaret, vi tar hand om allt det praktiska arbetet ute i bigården från att skörda, slunga och tappa honungen på burkar sen är det bara för dig att komma förbi gården, eller REKO-ringar vi besöker och hämta din andel

Vad får man? Efter att vi har skördat honungen vilket sker 2 gånger per år, slungar, silar och rör vi den innan den tappas på burkar. Genom att skörda vid två olika tillfällen blir det två olika karaktärer på honungen. En tidig ofta ljusare försommar med en klassisk honungssmak och den andra skörden mer mot höst, full av karaktär och med en mörkare färg. Om vi tar exemplet ovan och du har en andel i en bigård får du i snitt 3,5 kg honung om vi tittar på 2020 års skördenivå. Det är omöjligt att på förhand veta skördens storlek och det beror till största del på vädret. Skulle det vara kallt flyger inte bina och om det regnar tvingas de vänta inne tills det är sol igen, vädret påverkar också blommorna som producerar mer eller mindre blommor och nektar.

Smakmöte och hämtning av honung. Vi planerar att anordna en biträff på gården under hösten 2021 för alla andelsbiodlare där vi tittar närmare på bina och hur de arbetar. Tidigare år har det varit första helgen i september. Vi har då också en provsmakning av årets honung från det olika bigårdarna och försöker utse årets bästa honung. Från den dagen går det också att hämta upp sin andel samt nästkommande torsdagar året ut. Notera att honungen måste hämtas ut under 2021.

En andel kostar 550 kr per år och du kan välja mellan dessa bigårdar:

Maglasäte fälad

Denna bigården är mycket speciell för oss då den ligger i hjärtat av Bokeslundsgården. Platsen har vårdats och sköts av familjen i 6 generationer och mycket unik i sin karaktär. Fäladen finns i utkanten av Höör där landskapet är varierat med öppna ängar och betesmarker samt skog.

-Bosjökloster

Ett stenkast från ett av Skånes äldsta klosterbyggnader har vi våra bikupor. Intill pampiga Lindar och Tusenårseken hittar bina en mängd olika blommor från den stora trädgården som slutar vid Ringsjöstrand.

– Fulltofta

Med grannar som Fulltofta bryggeri och storkhägnet är det lätt att se att detta är en mycket speciell honung. Med kyrkan i ryggen har bina ett rikt landskap av öppna fält som på våren är fulla med raps och strandängar som myllrar av liv och olika blommor.

ST Magnhilds källa

Gömd inne i bokskogarna ligger den helgon förklarade St Magnhilds källa. Efter att hon hade vigt sitt liv åt att hjälpa samhällets utsatta blev Magnhild dödad av sin sonhustru med en pil. På vägen till begravningen hade bärarna en paus och när det åter lyfte kistan slog det upp en källa med friskt klart vatten, den källan finns kvar än i dag och är där våra bin hittar vatten under varma sommarmånader.

Tilia trädgård

Med utsikt över Lyby utmark ner mot Ringsjön ligger den här bigården helt fantastiskt. Intill en gammal plantskola med enorm trädgård och till och med en damm hittar bina allt de behöver. Tilia är det latinska namnet för Lind och runt omkring finns det stora träd som blommar under sensommaren och ger en fantastisk smak till honungen med en ton av pepparmint.

Egnahemshonung från Lund

Stadsbiodling detta är vår nyaste bigård och den enda som ligger i en stad. Intill en av Lunds vackra koloniträdgårdsområden står våra kupor mitt i en otrolig mångfald av träd och buskar, Milli fleur eller tusenblomshonung kommer det garanterat bli från dessa kupor när vi skördar för första gången sommaren 2019

– Gården

Det är här allt började med vår biodling och där vi nu har några av våra mest intressanta kupor så som vår stockkupa. Gjord från ett ihåligt Alträd får bina här bygga fritt istället för att bygga sina vaxkakor i ramar, det är fascinerade att följa binas arbete och hur de anpassar sina vaxbyggen efter kupans form. Här hittar bina sin nektar från trädgården och det omkringliggande landskapet som både är artrikt och har hög variation av naturtyper.

Du hittar mera info och kan köpa din andel direkt på Bokeslundgårdens Online butik http://bokeslundsgarden-online.quickbutik.com/ honungen kan sen hämtas på gården eller på nån av REKO ringarna vi besöker

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: