Intresseföreningen för bevarandet av Granemålakon och Skånsk Röd Boskap

Granemålakon Gabriella på Ire Naturreservat Blekinge

Intresseföreningen för Granemålakon och Skånsk Röd Boskap

Välkommen som medlem i intresseföreningen får två av våra mest hotade lantraser av kor, Granemålakon som härstammar från byn Granemåla i norra Blekinge och Skånsk Röd Boskap från Ljungbyhed. 

Intresseföreningens syfte är att knyta samma personer och organisationer som har ett intresse av bevarande för bägge dessa raser och vill verka för ett långsiktigt bevarande och kunskapsspridning.

Intresseföreningens mål är 

-att upprätta en sluten stambok/genbank för bägge dessa raser

-att få bägge raser upptagna som ett nationellt bevarandeansvar av Jordbruksverket

-att starta en stambokförande förening som kommer att ha det praktiska ansvaret när det gäller bevarandet 

-att bägge raserna skall tilldelas en egen raskod i Centrala databasen CDB för kor

– att knyta kontakter mellan djurägare, privatpersoner, institutioner och myndigheter för att sprida kunskap om raserna och sprida djurmaterial till lämpliga besättningar

– att vi skall verka för att bägge dessa raser ökar i antal djur till en långsiktigt säker nivå, första steget 50 djur, andra 500 djur och på lång sikt en nivå av 5000 djur

– att anordna en årsträff för alla medlemmar i intresseföreningen där man får information om föreningens arbete och de raser vi arbetar med

Är du intresserad av att vara en del av detta arbetet fyll i ditt namn, epost övrig kontaktinformation och ett meddelande om du vill. ett medlemskap i intresseföreningen kostar inget.

Granemålakon

Återupptäckten 2004 i norra Blekinge, med hjälp av länstyrelsen kunde denna populationen av djur spåras tillbaka på samma gård i mer än 100 år, alla djuren var vid återupptäkten svarta men andra färger har förekommit men den dåvarande ägaren tyckte om svarta djur och gynnade dessa. I dagsläget finns alla levande djur samlade på Bokeslundgården. Förutom detta har även ett antal tjurar spermasamlats och finns i Jordbruksverkets lager. Det finns även djur som har fått vävnadsprover infrysta i flytande kväve först via SLU Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala och sen på plats i Skåne.

Rasen är akut utrotningshotad och antalet djur är under 50 st.

Skånsk Röd Boskap

Återupptäcktes i en sluten besättning i början på 90-talet utanför Ljungbyhed i Skåne. Djurägaren ville då inte sälja några djur men när de senare blev omhändertagna av myndigheter och var på väg till slakt kunde ett antal djur räddas. Dessa utgör idag grunden till alla djur av Skånsk Röd Boskap som finns. Ett antal tjurar har spermasamlats av Jordbruksverket och finns i deras lager. Förutom ett fåtal djur som finns runt om i Sverige finns den övervägande majoriteten på Bokeslundgården.

Rasen är akut utrotningshotad och antalet djur är strax över 50 st

Flock med Skånsk Röd Boskap

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: