Smålandshönan

Denna rasen är skapad av pastorn Martin Silverudd under 1960 talet, som så många andra av Silveruddsraserna bygger den på gamla svenska stammar av Vit Leghorn.
Det finns i dagsläget ett fåtal besätttningar av denna mycket trevliga höna och med denna artikeln hoppas jag kunna sprida lite kunskap om den.

DSC_0961

Som dom flesta andra av silveruddsraseran är Smålandshönan könsvisande, det betyder att man på nykläckta kycklingar kan se om det är en tupp eller en hönkyckling.
Hönkycklingarna har precis som vildhönsens kycklingar sk viltteckning, ett brett brunt band mitt på ryggen och 2 smalare svart/mörka band et på varje sida.
Tuppkycklingarna där emot är gul/grå och har ibland en mycket svag antydning till sträck på ryggen. Även hos dom vuxna djuren finns det en stor könsskillnad.
Detta beror på hönornas nästen unika kombination av gener, alla smålandshöns har genen för viltfärg e+ ( samma teckning som brun Leghorn och röd jungelhöna) kombinerat med genen för tvärrandigt B ( som finns i Plymoth rock och Maran).
För att förbättra möjligheterna för könsvisande kycklingar har dom även genen för Silver S, S genen har den effekten att den tar bort alla varma toner i djurets färger.
När en Brun Leghorn är ljusbrun på bröstet och mörkbrun på sidor och vingar är Smålandshönorna laxfärgade på bröstet och grafit bruna i randigt på sida och vingar.
Tupparna skiljer sig markan från hönorna och är helt randiga i ljust och mörkt grafit.
Det finns en mycket lika den engelsk ras som heter Legbar. Smålandshönan skiljer sig från Legbar genom att den lägger bruna ägg i stället för vita.
När Silverudd skapade rasen använde han sig av RIR för att bryta dominansen av vitt som finns i Vit Leghorn för att kunna göra den könsvisande, det var även med denna inkorsningen som man överförde möjligheten att lägga bruna ägg.

IMG_2289

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: