Äggkläckning

ImageMedan det är vinter utomhus är löftet om en kommande vår på gång i källaren.

Såhär mitt i vintern måsten man blicka framåt och planera för en ny generation höns här på gården, vi har en mångfald av raser och vissa av de behöver förstärkning med nya djur.

Vi kläcker fram alla våra egna kycklingar och från det att dom kläcks till dom är vuxna och själva börjar lägga ägg kan det ta så lite som 5 månader. Så de första kycklingarna som kläcks nu i februari börjar lägga ägg redan till sommaren.

Image

Två av våra raser är könsvisande, det betyder att man kan avgöra kycklingens kön beroende på dess färg, även om det i det stora hela kläcks hälften tuppar och hälften hönor kan det skilja stort i olika omgångar, genom att man direkt kan se vad det är för kön vet man hur många nya hönor man har fått och man behöver inte kläcka en massa extra.

De två dunbollarna här ovan är bägge hönor av rasen Fifty five flowery FFF den kommer i två varianter guld och silver och dessa är en av varje. Rasen skapades 1955 av pastorn Martin Silverudd och var framtagen som en höna för den småskalige äggproducenten namnet är en kombination av året som den skapades och flowery (blommor) som är namnet på det vita fläckar som de vuxna djuren har. Den andra Könsvisande rasen som vi har är Smålandshönan den är skapad av samma man och lägger bruna ägg där FF lägger vita.

Image

Här har vi Smålandshönans ägg längst till höger, i mitten har vi ägg från Road Island Red och till vänster är det gröna ägg från den svensk rasen Isbar. Förutom att kläcka fram kycklingar säljer vi även ägg till konsumtion och avelsägg till andra djurägare. En höna hos oss lägger mellan 150-250 ägg på ett år. ImageVi har i dag ordnat med ett alldeles nytt utrymme till vår kläck och ruvningsmaskin, i det nedre utrymmet ruvas äggen i ca 18 dagar efter det flyttas dom upp till det övre där det är samma temp men lite fuktigare, fukten gör det lättare för kycklingen att kläckas. Vi har vår maskin i källaren för att ha en så jämn temp och fuktighet som möjligt kycklingens utveckling, I äggkläckaren är det mellan 37-38 grader. Äggen ligger på sidan i en äggback och rullas försiktigt fram och tillbaka precis som hönan själv hade gjort om det var hon som hade ruvat ägget. Efter att ägget är lagt har man ca 2 veckor på sig att stoppa in det i äggkläckaren om man vill ha kycklingar, efter två veckor sjunker befruktningen kraftigt.

För mera information om dom olika raserna besök: http://www.bokeslundsgarden.com/about/9-hons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: