Fäladsmark

Image

Efter flera veckor av jul och nyårsfirande är nu nästan alla helgdagarna förbi och man kan komma i gång med en massa spännande projekt. När dessutom vädret är så bra som man kan hoppas på vintern blir det lite svårt att välja vad man skall ta först.

Skall det bli stängning i skogen för att ha flera hagar till våra Göingegetter och kor? Eller skall vi börja på byggnationerna inomhus så att vi rör och framåt med den nya lägenheten?  Det får bli motorsågsskola med våran praktikant Ben och som lämpligt övningsobjekt har vi en gammal brunn på våran fäladsmark som behöver lite arbete, efter flera år med en arrendator är det nu äntligen blivit tid för oss att börja restaureringsarbetet för att återföra fäladen till sin forna glans.

Fälad är en sydsvensk benämning på betesmarker det som tidigare låg utanför byns inägor och användes av byn gemensamt som betesmark för djuren oftast är det kuperad och stenrikmark som inte lämpade sig till att odla på,. I betesmarken hade man ofta olika sorters nyttoträd så som körsbär äppel och hassel där skördade man frukt och nötter för att använda i hushållet och till djuren. Man hade även träd som man använde till foder och hamlade, dom vanligaste trädslagen för det är Lind och Ask. Man hade även bärbuskar så som nypon, slån, hallon och björnbär alla dessa kunde man skörda bär ifrån och dem gav ett bra skydd till nya träd så att djuren inte betade dem. Brunnen ligger nästan mitt på området och har används till att vattna djuren med men, tyvärr så har det vuxit om björkar runt om kring som riskerar att med sina rötter skada stensättningen i brunnen och därför måste dom huggas ner. Den tidigare arrendatorn har inte varit snåla med att använda stolp taggtråd och snöre så innan vi ens kan börja såga så måste vi röja. När man börjar slita i gamla trådar måste man vara försiktig så att man inte drar ut dom metall klamparna som är spikad för att fästa taggtråden, dessa är fortfarande vassa och kan ställa till mycket lidande och död om dom kommer in i magen på våra djur så det gäller att man är noggrann och verkligen samlar upp allt.

Image

Det är hela 8 björkar en Enbuske och ett nypon som måste tas ner så att vi får plats att ordna med ett nytt och säkrare lock och staket, rosbusken kommer att växa upp igen när vi är klara men vi får se om vi har lika mycket tur med enbusken.

För att kunna arbeta samtidigt med motorsågarna fäller jag först alla träden och sen kan vi hjälpas åt med att kvista och kapa upp dem, som en belöning för allt arbeta får vi nu prima ved och början på en riktigt stor Majbrasa av riset.

Image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: