Kärrskog

Image

Översvämningsängar som gödslades av vårfloden fanns för på många håll i världen, dessa ängar har till stor del försvunnit med att man dränerade marken och grävde större och djupare diken för att få mera kontroll och kunna bruka marken mer effektivt. Nu på vintern har vår skog förvandlats till en enda stor grund sjö, på det som var gångar när man skördade torv där nere går det fortfarande att gå men nere i torvgravarna är det näst intill bottenlöst, Torvmossar består av oförmultnade växtdelar främst från mossa den syrefattiga miljön gör att växtmaterialet inte kan brytas ner utan i stället bygger på.

Image

De träd som trivs bäst i denna kärrskogen är Björk, Asp, Vide och Rönn. Vi använder en del av dessa träd för att skörda foder till djuren. Här är några av våra Aspar som skall bli nya foderträd. I början ser de inte så mycket ut för världen men med 2-3 års mellanrum skördar man alla nya skott sedan torkar man det och ger till djuren under vintern. Asp är mycket smakligt för djuren både blad knoppar och bark.

Vi har även planterat in cideräppelträd på de torrare delarna, dessa skal blir stora friväxande träd som ger mycket med frukt på hösten, massor av blommor på våren som bina kan pollinera och en skön skugga till djuren under sommaren. Dessa äppelträd måste dock skyddas i början så inte harar och rådjur skadar grenar och bark detta görs enkelt med lite vanligt hönsnät. Eftersom de växer i en hage där vi har kor och getter måste de även skyddas mot dessa och då är eltråden det enklaste alternativet för unga träd.

Image

Längs med bäckarna som förser skogen med vatten har vi planterat flera olika trädarter som främst skall skugga bäcken och öka mikrolivet genom att sänka temperaturen under sommaren och på så sätt hejda algblomning och den syrebrist som följer. De olika arterna är valda med omsorg för att även kunna ha flera användningsområden. På vissa sträckor har vi mest lind, det är ett mjukt träslag som är lätt att arbeta med och är vanligt till slöjd. Linden blommar även rikligt på sommaren och är en viktig foderkälla för bina, när den blir äldre kan man även skörda barken och använda till att göra rep.

ImageImage

Det trädslag som verkar trivas bäst är dock en av våra mer exotiska trädslag, vi har flera olika Valnötssorter och korsningar dem i mellan. De flesta har vi odlat upp själva från nötter, dessa är plockade från Japanska och Svarta valnötsträd men vem som är fader kan man inte veta då valnötter lätt hybridiserar sig mellan olika arter. Varken rådjur eller hare tycker om att äta på den och den tål fuktiga marker bra. Till växtsättet liknar den lite ett paraply eller kantarell, den blir inte så hög men väldigt bred,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: