Behandling påbörjas

Image

Vissa dagar har man bara medvind i allt man gör och mycket som har legat efter en blir äntligen undanstökat. För tillfället så har vi 6 Linderödsgrisar på gården vår avelspar Helena och Hamlet. och deras 4 kultingar från i somras 1 gylta och 3 galtkultingar. Vi använder inte bara våra grisar till att producera kött utan det viktigaste arbetet som dom gör är att ta hand om trädgården under vintern, äta upp alla ogräs och skadeinsekter som de hittar när de bökar i jorden. Från det att vi börjar skörda potatisen på hösten utökas grisarnas hage efterhand som vi skördar av olika grödor, nu på vintern så är nästan allt grishage utom grönkålen och vitlöken som klarar sig bra trots att det är vinter. Efter en viss tids försening fick kultingarna i dag den sista biten av trädgården fullt av kvarglömda kålrötter jordärtskockor och betor.

Image

I växthuset växer det riktigt mycket nu när det är så varmt utomhus, ruccola och rädisor ser kanon fina ut och vi går mot en rekordtidig skörd om vi bara får några veckor till med varmgrader.

Tyvärr så var det en del av bladgrönsakerna som inte hade kommit upp troligen så var fröet lite för gammalt och grobarheten hade försvunnit, Men det gör inte så mycket då fick jag plats att plantera dom sista vitlökarna som har stått och stampat sen oktober. I växthuset sätter vi dom riktigt tätt 1-5 cm mellan varje klyfta vi använder den sedan som vårvitlök och den liknar då vanlig vårlök som man köper i knippen men man har kvar en mild och god vitlökssmak och de passar utmärkt som smakförhöjare i sallader eller milda maträtter.

Image

Men allt går inte som man planerar och vi fick även boka in ett besök av vår veterinär Malin, två av våra djur har blivit dåliga i ögonen och fått sjukdomen Pink eye (Infektiös bovin keratokonjunktivit) Det är en sjukdom som angriper ögat på korna och det första tecknet som man ser är ett ökat tårflöde och djuren ser ut som dom gråter, ögat blir sedan grumligt och får en missfärgning runt omkring, djuren blir även känsliga för ljus och går med ögat mer eller mindre slutet, om man inte behandlar leder det till stort obehag för djuret och i bland blindhet på det angripna ögat. De två djur som är drabbade fick flytta in i stallet för att slippa det skarpa solljuset och för att vi lättare skall kunna behandla dom. Behandlingen utförs två gånger om dagen med en antibiotikakräm som även innehåller kortison som skall droppa i ögat. Inte helt lätt när dom väger över 400 kg styck så vi håller nu alla tummarna att de skall bli friska snart och få komma tillbaka till sin flock.

Image

3 kommentarer på “Behandling påbörjas

Add yours

  1. Vi hade samma problem med en ko för inte så länge sedan. Dock svarade hon dåligt på behandlingen med två behandlingar/dag så vi ökade till tre ggr. Då hände det grejer! Bara ett tips om ni tycker att det står still.. /Maria

    1. Tack för tipset! vi har bara haft ett fall av Pink eye innan och jag kommer inte i håg hur länge det tig innan hon blev bra igen. När vi gjorde andra behandlingen i morse tyckte jag redan att det såg bättre ut.

      1. Vad bra! Då räcker säkert behandlingsintervallen till. Vi såg ingen förbättring alls de första dagarna, därför ökade vi på lite.. Lycka till 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: