Gammal Svensk Vit Leghorn

Beroende på vilken källa man läser så har det funnits Vit Leghorn här i landet sen 1880 talet. VL importerades under tid då det rådde brist på mat i landet och för att öka den inhemska produktionen. Efter 1910 var VL den helt dominerade värprasen i landet detta till stor del genom privata och statliga ansträngningar då man delade ut avelsägg gratis. Fram till 1950-60 var det fortfarande den vanligast förekommande värprasen, under 60-talet började värphydrider komma in på den svenska marknaden och det dröjde inte länge fören allt svenska avelsarbete på VL var borta.

IMG_2291
I dagsläget finns det endast en linje kvar av den gamla svenska vita Leghornen.
Tillvaratagen 2003 utan för Växjö där den hade levt i en sluten flock sen 1957.
Det flesta av dom VL som man i dag hittar ute på utställningar och hos sportodlare är nästan uteslutande sentida importer eller ättlingar till dessa.
Trots att denna linje varit sluten under så lång tid märks inga tecken på inavels tecken. När man hittade ursprungsflocken hade man slutat att föryngra sina djur och var på väg att sluta med höns, det fanns 2-5 tuppar och ett 30 tal hönor kvar.
Gammal Svenska VL har under 130 år anpassats till den svenska produktionen och är en unik länk tillbaka i våran agral historia. Det är ironiskt att den ras som trängde undan våra svenska lantraser nu själv hotas av utrotning.

Dom bilderna som ni ser är från ursprungsbesättningn

DSCF0052

10 kommentarer på “Gammal Svensk Vit Leghorn

Add yours

 1. Hej
  Vad fint det ser ut på gården.
  Jag skulle vilja köpa 10 GSVL kycklingar av dig. Är det möjligt?
  Tacksam för svar
  Mvh Malin Normark

  1. Hej Vi håller på och sorterar årets ungdjur för att se vilka vi skall behålla och om vi har något att sälja, förhoppningen är att vi skall vara klara med alla raserna inom en månad.

   //Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: