Dubbelt tillskott i Granemålarasen!

Image

På ett dygn fick denna mycket fåtaliga ras två nya medlemmar dundersystrarna Finally och Gabriella nedkom med var sin brun kalv. Det är andra året i ras som dom kalvar inom ett dygn av varandra och exakt 365 dagar sen sin förra kalv. Det är inte många av våra kor som är så punktliga. Dessa bägge systrar är långt från nybörjare och kommer förhoppningsvis att bli mormödrar detta år då döttrar Myran och Inga skall få sina första, även deras mor Rut som är ett av dom ursprungliga djuren som hittades ser väldigt rund ut så man kan hoppas på tvillingar där, Rut är en riktig dunderko som var en av dom tre första som vi köpte till Bokeslundsgården 2004 hon fyller 14 år och har under tiden hos oss fått 5 kalvar 3 kvigor och två tjurar, alla är i livet än i dag utom en av tjurarna men han är ändå förevigad på grund av sitt stora genetiska värde för rasen blev och blev utvald till semintjur.

Image

Dom bägge kalvarna är nästan förvillande lika men har man samma far och mödrar som är helsyskon är inte annat att förvänta. När man har en ras som det finns så oerhört få djur av är varje kalv så oerhört viktig, har fick vi jämnast möjliga fördelning då det var en tjur och en kvigkalv. Kvigan kommer nu att växa till och om två år kommer hon förhoppningsvis att själv vara reda att få kalvar och hjälpa till med rasens fortlevnad. Vi försöker att använda alla handjur i avel för att få största möjliga spridning på gener och så många olika kombinationer som möjligt.

Image

Gabriella som var den första som kalvade fick göra det i vindskyddet medan storasyster Finally fick kalvningsboxen inne i stallet eftersom det såg ut att det var horn som skulle kalva först. Gabriellas kalv blev lite nedkyld och hade svårt att hitta rätt så vi fick hjälpa till så han fick i sig den livsviktiga råmjölken som är fullmatad med energi och antikroppar som kalven behöver få i sig så fort som möjligt efter födseln. För att snabbt på i gång kalven mjölkar vi ut så mycket som möjligt ur kon, sen ger man kalven råmjölken via en son som man stoppar ner i magen via munnen, då får kalven snabbt i sig all mat och man vet att det inte rinner fel och hamnar i lungorna vilket kan leda till i bland dödliga lunginflammationer.

För er som är lite känsliga kommer lite kraftiga bilder!

En vanlig kalvning går väldigt fort, från det att vattenkalven eller fostersäcken har brustit är kalven ofta ute inom en timma, om den inte skulle vara det kan det bli aktuellt att hjälpa till. Inom några timmar efter kalvningen kommer vanligen efterbörden också ut, kor så som dom flesta djur vill undvika att locka till sig rovdjur så dom äter vanligen upp hela efterbörden direkt.

IMG_5190

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: