Vinterskördar

Image

Matlagningen nu på vintern hämtar stor inspiration från vad man fortfarande kan hitta i trädgården, det största utbudet hittar vi hos kålfamiljen Grönkål och Rosenkål frodas även om kylan har knäckt en del av dom mindre plantorna, även några huvuden av Rödkål har klarat sig fram till i dag. Samtidigt som man skördar till köket får grisarna sin beskärda del i form av blad och stammar efterhand som vi har skördat av ett område får dom även komma in där för att böka.

Image

Ett samarböke för framgång när bägge parter få det dom vill ha, även inne i växthuset finns det saker att skörd mest salladsgrön i form av Mangold, Ruccola och Selleri men även lite höstsådda rädisor har vågat sig upp. Kryddor finns det gott om Salvia Timjan och Vitlök kan man skörda till man tröttnar på det. Raderna med Vitlök börjar bli riktigt lätta att se nu när nästan alla sorter har kommit upp, skall bli spännande att se hur dom nya som vi testodlar i år kommer att prestera.

Image

I vindskyddet har korna packat in sig som sälar på en klippa, den bruna damen i mitten är Gabriella är en av dom som står näst på tur att kalva och eftersom hon är näst högst i rang får hon den bästa platsen. Hennes storasyster Finally har redan fått flytta in i kalvninsboxen men som det ser ut nu kanske vi får byta plats på dom.

Image

Även i äggkläckeren är det saker på gång, inför helgens kycklingpremiär flyttade i dag äggen från ruvavdelningen till kläckningsrummet, detta för att kycklingen skall kunna komma i läge inför att den skall ficka det första hålet och sen ta sig ut. Nu får äggen ligga stilla och inte vändas så får vi hoppas att så många av dom som möjligt förvandlas till kycklingar på söndag.

Image

Våra egendesignade och hemma snickrade kupor fungerar utmärkt av fyra möjliga så verkar alla leva och ha hälsan om bara några veckor kommer dom att dra i gång med sitt vårarbete när drottningen börjar lägga ägg så att det finns tillräckligt med bin när Vide och Persika blommar till våren.

Image

För att stilla vår nyfikenhet utan att störa bina har vi i några av kuporna installerat täckbrädor i glas i stället för trä för att kunna se binas aktivitet. Känns skönt att veta att alla samhällen har klarat sig så här långt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: