Helgmat på gården

Image

Helgen är perfekt till att hinna med lite mer avancerade saker i köket än vad man hinner i veckorna. God mat blir bara bättre om man delar den med vänner och familj så våra praktikanter kan verkligen villa ut efter en intensiv vecka när vi ordnar med mat hela helgen. Vi äter bara gårdens egna kött och det enda som behövs är tid i köket för att inspirationen skall komma, oftast har man många olika matprojekt på gång samtidigt. Denna helgen hann vi med att göra lite gott pålägg i form av en Tjälknöl, italiensk lasagne med garanterat 100% nötkött och en högrev som hamnade i saltlake till nästa helg. I kväll blir det dock Porkbelly fläsksida, första omgången i ugnen sker i en lag av vatten, gullök, lagerblad, nejlika och timjan. När den börjar bli mjuk och vattnet nästan är borta använder man det som är kvar till en bas för sås och grillar på köttet för att få en fin yta. dom klassiska tillbehören är pressadpotatis, äppelmos gårdens grönsaker och en god och alldeles för gräddig sås.

Image

Att laga mat är roligast tillsammans och barnen hjälper gärna till med det som är slabbigast tex att dubbelpanera Linderödsschnitzel naturligtvis vårt eget kött ägg och ströbröd. Vi börjar närma oss slutet på Linderödsköttet vilket känns bra nu när vi har fyra slaktmogna grisar i trädgården som skall bli till mat för det kommande året, allting från grillbitar till julskinka och smaskig bacon. Vi tar till vara så mycket som möjligt av djuret och allt det som vi äter slaktas här hemma på gården så djuren slipper transporter, sen får det hängmöra i några veckor innan familjen tar i tu med styckande.  Image

När man tar till vara hela djuret så blir det väldigt lite av de ädlare bitarna så som filé,  ryggbiff,  entrecote och mycket av färs bringa och grytbitar. Men det är för det bästa, är det något som går åt här hemma med barn så är det färs och de väldigt smakrika framdels styckdetaljerna. En värmande köttgryta med bringa, rotfrukter och en halv flaska kraftigt öl har man glädje av i många dagar, den blir bara bättre i smaken när den får stå till sig.

Image

Skulle man bli lite trött på kött kan det vara god med en bit quiche lorraine och några mogna körsbärstomater. Den kan varieras i det oändliga och smaken bestäms av vad man har i kylskåpet, lite ostbitar, resterna av en stek, ägg och grönsaker.  Lika god varm som kall och håller sig bra. Jag avskyr att kasta mat och detta är ett bra sätt att undvika det man tar vad man har till hands som annars skulle hamna i komposten eller i kattskålen man får en god middag och några extra lunchlådor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: