Fram med motorsågen för att få ett rikt odlingslandskap

ImagePå många håll i världen är det brist på träd allt mer skogsmark tas i anspråk av jordbruket för att odla eller beta. Här hemma är det tvärt om vi har för mycket skog och en akut brist på betesdjur som kan hålla landskapet öppet. Så vill man arbeta med att bevara den biologiska mångfalden som man hittar i betesmarker och ängar är ett av dom viktigaste redskapen motorsågen. Här ovan ser ni vår praktikant Ben i full färd med att kvista och kappa upp en ek. Det stycket som vi arbetar på har varit i min frus familjs äga i flera generationer och har varit utarrenderat under lång tid. Gammelmormor Inga som bor i huset som man skymtar i bilden tror att det var mer än 40 år sen man kanthögg sist. Mycket av stycket har varit bevuxet och ännu mer har varit skuggat av alla träd som kryper sig in och för varje år tar mera i anspråk av stycket. Men nu när vi sågar tar vi inte allt, kvar lämnar vi äppelträd, rönn hagtorn lönn och plommon. Man blir glad när man hittar 3 lindar som vi kan börja hamla och ytterligare bidra till att återskapa ett mer ursprungligt utseende.

Image Det är även roligt att arbeta med motorsågen för resultatet är så påtagligt. där det ena stunden är fullt av sly och träd är det nu en vacker kant med stengärde. Det blir även mycket ved som kommer till användning på gården och mycket av näringsämnena som är i dom mindre granarna återförs till marken när det eldas. Värmen från eldarna kan även väcka vilande frön som är beroende av höga temperaturer för att gro.

ImageHar vi bara lite tur med vädret i dag kommer vi nog att bli klara med och båda fälla dom sista och städa undan. En liten lövhacka är till stor hjälp för dom praktikanter som drar ris. Även om man försöker ta allt med motorsågen kan det hända att man glömmer en gren eller två. Funkar på både mjuka och håra träslag och man blir snabbt ganska proffsig med den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: