Nya hagar

Image

Härligt vinterväder för att ta fram motorsågen och komma igång med det nya getbetet som skall ligga vid våra kväve och fosfordammar. Efter att dammarna blev klara 2001 har det kommit upp en skog av Al. Alen trivs i fuktiga miljöer och är ett av de bästa träden att ha vid bäckar och dammar för att säkra upp kanten och skapa skugga som kyler ner vattnet vilket gör att mikroorganismerna trivs och är mer produktiva. Att vattnet beskuggas gör även att man minskar risken för algblommning som kan leda till akut syrebrist och döda många av de större djuren som fisk och kräftor.

Image

Vi skall ta bort de överflödiga träden och spara de som har bäst utvecklingsmöjligheter. De som vi först och främst tar bort är små krokiga och konkurrerande träd, mellan vattnet och stängslet kommer det att vara mellan 1-2 meter där skuggträden skall växa, ungefär vart 10 år kan man gå in och gallra, man tar då bort dom största och låter yngre få en chans. På så sätt skördar man en del av kvävet och fosforn som dammarna skall fånga. Al används till slöjd men det mesta av dessa krokiga och kraftigt förgrenade träden kommer att värma oss under vintern i stället.

Image

Små träd som dessa är perfekta att öva sig på när man skall lära sig att använda motorsågen, vår praktikant Ben får lära sig att fälla och kvista. Efter hand som han bli mer säker med motorsågen kommer vi att fälla större och svårare träd.

Image

När man gör allt för hand tar det mer än tre gånger så lång tid att plocka ris som det tar att fälla träden och kvista. Ofta behövs det inte mer än en två tre tankningar för att man skall vara sysselsatt hela dagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: