Vårkänslor

Image

Hatten av för Sveriges bästa och snabbaste fröfirma för grönsaksodlare, en stor laddning med fröer har kommit på lite mer än 1 dygn efter att jag la beställningen, antingen har man blivit VIPkund eller så är man tidig. Även om det är nån månad kvar innan de första fröna skall planteras så är det skönt att börja planera vad och hur mycket man skall odla samt göra upp en lite plan för trädgården där man ritar in var allt skall stå. För att undvika sjukdomar och för att få friska och kraftiga plantor försöker vi ha en 8 årig växtföljd, det betyder att man inte odlar samma växtslag på samma plats i trädgården mer än vart 8 år. De två huvudorsakerna är att man inte vill uppföröka sjukdomar genom att odla samma gröda år efter år på samma plats. Olika grödor har olika preferenser när det gäller näring. Vissa är tärande så är andra närande dvs de ger tillbaka mer än dom tar, ett bra exempel på det är ärtor och bönor som med hjälp av bakterier på rötterna kan ta kväve från luften och binda det i sina gröndelar. När man sedan är färdig med ärtorna har man mera kväve i marken än när man sådde.

Image

Killingarna har hunnit bli 9 stycken och det är fulla fart ute i stallet, för att vi ska kunna hålla reda på dem får de alldeles egna och unika öronmärken som berättar i vilken besättning som de är födda och vilket deras individnummer är. När dom har fått ett märke i varje öra för vi även in dem i vår stalljournal för getter, i den finns alla djur som har fötts och tillkommit vår besättning. Med hjälp av dessa öronmärken och journaler kan man lätt se var olika djur har flyttat om man tex skulle få ett utbrott av en smittsam getsjukdom som behöver bekämpas.

För att få märkena på plats använder vi oss av en märktång, man fäster bägge sidorna av märket fram i tången och trycker till kring örat, märket går inte att plocka bort utan att man klipper sönder det. Om ett djur tappar sitt märke kan man via jordbruksverket beställa ett ersättningsmärke som har samma nummer på sig.Image

Även i kläckaren är det full aktivitet inte så att man kan se det med blotta ögat men med hjälp av en lampa kan man se det lilla kycklingfostret utvecklas inne i ägget. Det första stadiet kallar man vanligen för spindel, då det från embryot utgår blodådror som liknar ben. Senare under utveckling kan man se rörelser hos fostret.

Image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: