Home with the kids

Image

Efter att ha väntat på killingar i flera veckor har vi nu fått alla vi kan önska. De två senaste dagarna har vi fått 3 par tvillingar och tre enfödda alla mammorna sköter sig exemplariskt. Vi låter våra getter få sina killingar i grupp och om allt går bra får de vara kvar där, getter är flockdjur och känner sig trygga med sina flockmedlemmar kring sig. Samtidigt som killingarna började komma blev det lite omstart på vintern och vi har haft ner till -20 på nätterna så det är viktigt att killingarna blir torra så fort som möjligt och att dom får i sig råmjölk. Råmjölk är den första mjölken som alla djurbildar och den är en försäkring för en bra start i livet. Råmjölken är laddad med antikroppar energi och vätska. Killingen har inget immunsystem när den föds men genom att få i sig råmjölk tar killingen upp antikropparna genom tarmen, den möjligheten försvinner efter några timmar så det är viktigt att killingen får i sig detta första mål mat.

Image

Men trots allt det går det inte alltid som beräknat, i ett tvillingpar hade vi en mycket kraftig tjej och en lite mindre kille. Trots att bägge fick i sig råmjölk hade hon svårt att samsas med sin bror och snodde all mjölk innan han fick en chans, detta leder till att hans energireserver minskar och han blir fort nedkyld. För att läget inte skall förvärras gäller det att snabbt få i killingen mjölk så fort som möjligt. När de är nedkylda har de en svag sugreflex och det kan då vara mycket svårt att få i dem mjölk.

Image

En bra lösning är att använda en ingivare eller sond, det är en slang som man för ner i magen via munnen och sen använder man en spruta för att få ner mjölken, detta har räddat livet på många svaga lamm och killingar.

Image

När killingen har fått mat gäller det att få upp kroppstemperaturen, man kan använda en värmelampa eller infravärme. Om killingen inte är så nedkyld kan några timmar bredvid en varm spis eller vedpanna hjälpa. Vår killing var då lite för nedkyld för att det skulle fungera så vi körde med kängurumetoden. En metod som ibland används när man har förtidigt föda barn och inte har tillgång till en kuvös. Killingen får ligga mage mot mage med en handduk över efter några timmar är den varm nog att flytta in under värmelampan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: