Vinter trädgården

Image

Att det skulle vara vinter nu verkar dom flesta ha glömt bort. Kung Bore har helt släppt sitt grepp över gården och varken minusgrader och snö går att hitta. Inte heller bina verkar medvetna om att det är vinter och i stället för att sitta inne i kupan och äta av sin honung är dom ute och flyger.

Oftast så får man vänta till mars för att få se det när vädret är + 10 grader och solen är framme, då är dom ivriga att komma ut och fylla på förråden med honung och pollen inför sommaren då bistyrkan skall öka från några tusen bin till närmare 100 000 i ett stark samhälle. De modiga få har inte så mycket för sin nyfikenhet inte en blomma finns för dem, det dröjer flera månader innan Sälj och Hassel börjar blomma och de hittar årets första måltid. Fram tills dess måste de klara sig på sitt lager av honung och pollen som de samlade in under sommaren.

Image

Image

Inte bara bina är aktiva, vitlöken växer för fullt. Vitlöken skiljer sig från vanlig lök på fler sätt än smaken. Då vanlig lök planteras på våren skall vitlöken planteras på hösten, man planteras klyftorna med ca 10 cm mellanrum och 30 mellan raderna.

Image

Klyftan ombildas efter planteringen till en liten rund minivitlök den bildar rötter och blad redan på hösten. Milda perioder som denna växer dom även en hel del men det är först på våren som växandet tar ordentligt fart och då kan man även börja skörda de första vitlökarna. De är mycket milda i smaken och man kan använda både löken och blasten som smaksättning och i sallader. När sommaren sen börjar ta ordentlig fart så är vitlöken färdig och man skördar dom i knippen som man låter torka innan lagring. För att vitlöken skall få ett bra skal är det viktigt att man inte låter den vara kvar i jorden för länge. När blasten på ca 20% av vitlökarna har lagt sig ner är det tid för skörd.

Image

Vissa vitlökssorter blommar även om det inte är en riktig blomma utan snarare en samling av pyttesmå vitlökar som man kan samla och plantera och efter några år är dom lika stora som vanliga vitlökar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: