Tid för ridå

Image

Varje årstid har sin charm våren med naturen som vaknar efter en lång vinter, en explosion av liv och nyvaknande livskraft. Sommaren tid för det lätta livet, sol och mat i överflöd för både folk och fä på gården tempot är högt för det är mycket som skall hinnas med. Hösten kommer precis i rätt tid, den klara höga luften krispiga dagar med löv under skorna och sträck av flyttfåglar. Förberedelser för vintern och för nästa år börjar, jordkällaren och förråd fylls på med mad natur och trädgård har att ge. Men även frysen skall ha sitt och det allvarligaste arbetet tar sin början. En del av våra gamla trotjänare skall få ge vika för yngre förmågor för att säkra rasernas fortlevnad. Vår lördag gick i förberedelsens och slaktens tecken, 20 äldre hönor och tuppar och 8 ankor var reda för den sista färden. Det är inget som man glädjes över men det är nödvändigt, har man haft dessa djur under flera år, fodrat städat och skyddat dom för rovdjur vill man att även slutet skall vara det bästa möjliga. Så dom får sluta sina dagar här hemma på gården i stället för att transporteras till ett slakteriImage

Alla djur skall skyddas mot onödigt lidande i anslutning till slakt och slaktar man hemma förekommer det inligt min mening inte. Man får slakta sina egna höns för husbehov själv, djuret fasthålles under tiden man bedövar det med ett slag mot huvudet. Efter att djuret är medvetslöst avlivas det genom att man hugger av huvudet och tömmer kroppen på blod. En lagom pinne eller vedträ fungerar ofta utmärkt till att bedöva med, den vass handyxa och en stadig huggkubbe gör avlivandet säkert och snabbt. För att underlätta avlivningen har vi en liten klyka av två spikar som vi fäster huvudet i innan hugget för att försäkra oss om att eggen hamnar där den ska.Image

Efter att djuret har avlivats hängs det upp i fötterna för att allt blod skall rinna ut, det får sedan hänga i ca 30 min innan själva plockningen påbörjas. Höns och kycklingar är i mitt tycke de lättaste att plocka, vi har en stor skållgryta med varmt vatten, nån stans mellan 70 och 100 grader, Kallare vatten betyder att man får doppa som längre varmare kortare tid anledningen till doppningen är att fjädrarna skall lossna lättare. hur länge man skall doppa är en kunskap som man får förvärva själv genom att prova sig fram, är man för snabb blir plockningen svårare för fjädrarna sitter för hårt, har man kroppen för länge i badet blir skinnet skört och köttet missfärgat av värmen. Efter plockning väntar urtagning, en vass kniv är nödvändig och med ett underlag av tidningspapper har man alltid en ren och fin yta att börja med när man tar ett nytt djur. Det finns en del matnyttigt på inne i en fågel hjärta lever och muskelmage är alla lätta att hitta och smakar mycket bra. Efter urtagning kan man skölja kroppen i kalt vatten och sen låta den torka. Antingen  tar man hand om djuret direkt och fryser eller tillagar men man kan även låta kroppen hänga svalt och välventilerat för att köttet skall få mogna och torka lite.

Image

Är höns lätta så är ankor motsatsen, även om man använder sig av en plockmaskin så blir det mycket kvar att handplocka  för att få en fin slaktkropp till middagsbordet. Denna mycket gula och välväxta andrik är efter våra egna Blekingeankor, hemproducerat foder och ständigt utedrift ger friska och fina djur som man kan slakta med ett gott samvete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: