Trogen tjur sökes!

Image

Kornas stora favorit Lönshults Gordon är nu färdig med tjänstgöringen hemma hos oss med det Fjällnära korna och har nu dragit vidare på nya uppdrag. Det finns flera kor som efterfrågar hans bidrag till nästa års kalvar så kvar här hemma står nu korna och tråkar när transporten med han rullar ur hagen. Image

Det är inte bara korna som förlorade en tjur även småklillarna som förlorade en förebild, att ha en lugn och fin tjur i flocken som lär upp de små hur man skall bete sig som vuxentjur underlättar mycket i det kommande arbetet med dem. Alla det ungdjur som vi funderar på att spara och använda som avelsdjur genomgår under sina första år en period av träning för att fastställa att det verkligen är lämpliga. Det viktigaste momentet är att vi under ca 3 månader har dem uppbundna  då får dem lära sig att umgås med människor, lära sig att ledas runt bli rycktade och att lita på sin djurskötare. Detta förtroende som man bygger upp är guld värt framöver det blir lättare att hantera  och flytta djuren samma när man skall få tag på dem. Istället för att behöva driva in dom i en fångsfålla så kan man bara lägga på dem grimman eller hornrepet ute i hagen.

Image

Tre glada bönder i kohagen Tomas i mitten och hans fru körde ner från västkuststiftelsen för att låna hem Gordon till sina 10 fjällnära kor och till vänster har vi Jonas som är den lycklige ägaren till Gordon, känns fantastiskt roligt att det finns så många engagerade bönder som lägger mycket tid och pengar på att bevara dessa djur för eftervärlden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: