Sveriges vackraste får Klövsjöfåret

Image

Alla som har får vett att just deras djur är det allra vackraste och bästa och att sätta en titel som jag gör förpliktar.

Sveriges vackraste by Klövsjö 10 mil söder som Östersund i Jämtland har vart det som slogan för sig själva och då är jag lite fräck och överför det direkt på den fårras som har byn att tacka för sin existens. Klövsjöfåret är en av våra Svenska lantraser som finns med i det bevarande som Jordbruksverket ansvarar för. För 10 år sen när vi fick hem våra första djur var det nästan ingen som kände till rasen, den spillran av djur som då fanns kvar var på vippen att då ut för alltid. Men tack vara mycket hängivna djurägare och ett stort intresse för rasen så har den nu vuxit i antal och framtiden ser mycket ljus ut. Detta inlägg skall inta handla om historien med Klövsjöfåret det får vi ta framöver i stället ville jag lägga fokus på en av det viktigaste produkterna som man har fått från sina får. Ull detta fantastiska material som värmde inte bara den egna familjen utan även var en viktig inkomst för familjen, mycket annat av det som man producerade på gården så som kött ägg var man tvungen att sälja direkt men ull och det hantverk som man kunde använda ull till kunde säljas över hela året även om högsäsongen naturligtvis var under vintern.Image

Klövsjöfåret kan ha det flesta typerna av ull men det som dominerar över det andra och med all rätt är ryaullen. Det  långa starka glansiga täckhåren som har till uppgift att leda bort regn från kroppen så underullen kan värma djuret. Alla djur är unika när det kommer till utseendet på ullen, det flesta djur har dessa vackra lockar som ligger fint över djuret med en tydlig mittbena över ryggen, andra har en mer vaddig ull som passar bättre till att tova.Image

Vi begagnar oss av en klippstol till våra djur, fåret står med huvudet i en klyka och gör att det inte kan röra på sig så mycket vilket underlättar klippningen mycket. All ull kan användas till något frågan är bara vad och om det finns någon som vill ha den. Den finaste ullen får man från sidorna på djuret. Ren och välväxt ypperliga att ta tillvara. Vi börjar alltid med ett drag över ryggen sen arbetar vi oss ner för sidorna och plockar ullen allt eftersom vi klipper den, direkt efter klippning åker den ner i en nätsäck för att torka innan den säljs, Resterande ull kan användas till tovning stoppning mm gemensamt för allt hantverk är att den är ren ! smutsig ull är ett fel och något som skall undvikas i hanteringen av djuren.

Image

Så här fin blir man när allt är klart, tittar man nog han man se mönstret på kroppen från skäret på klippmaskinen, att klippa säkert snabbt och bra är en konst som man får öva upp genom åren. Det är inte så svårt att börja och sen är det bara att klippa, som tur är erbjuder varje djur en två tillfällen per år att öva sig. Samtidigt som ullen klipps värks även klövarna, vanligen görs det endast på våren efter att djuren har stått på stall över vintern. Även allmäntillstånd och tänder kollas, ett test som vi har för att kolla om våra blivande avelsdjur är lämpliga är hur dom beter sig i klippstolen. Om det är lugna och står fint är det grönt ljus för avel, om det där i mot hoppar runt och inte kan stå still ser deras framtid mörkare ut. Bara för att djuren är få och bevaras i genbank måste man arbeta aktivt på att bevara rasens goda egenskaper bra  modersegenskaper och ett lungt temperament lägger jag själv stor vikt vid, nervösa och elaka djur har ingen plats i bevarandet.Image

Så här kan det se ut när man börjar närma sig slutat på höstklippningen, ett stall fyllt av vällgöda tjejer. feta efter en sommar på naturbete redo för nästa omgång med lamm och en sjön vinter skyddade från väta och vind. Ullen växer snart ut igen och djuren är redo igen för klippning om en så där 6 månader.

En kommentar på “Sveriges vackraste får Klövsjöfåret

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: