Skörda löv till vinterfoder, så här gör vi

ImageAtt getter gillar löv lär man sig dag ett som nybliven getägare. Det finns dessutom inget smakligare än det bladen som man precis kan nå. Getter är som ni säkert märkt mycket smarta djur som tycks ha en känsla vad som är bra för dem. Generellt undviker djur att beta nära gödsel av sina artfränder då det är en inbyggd skyddsmekanism för att undvika parasiter.

Så vad kan vara längre bort från marken, där gödseln finns? Jo löv, bark och späda skott. Under sommaren lever våra getter helst på löv och betar bara gräs och örter om de måste. Det känns därför bra att kunna erbjuda våra getter löv även under vintern. Torkat löv och kvistar är ett mycket bra foder till getter under vintern och är något som det allra flesta kan skörda själva. Börjar man prata om detta med att fodra sina djur med löv kommer ganska snart få bilder i huvet på hamlad knotiga och förvridna träd som man vart 7-8 år skördar på. Tyvärr så är det inte så många förmånen att ha gamla hamlade träd på det marker som man förvaltar men det behöver inte vara ett hinder för att skörda löv.

Image

Har man lämpliga träd framför allt våra ädlare slag, Lind, Ask och Lönn så skulle jag prova att topphugga en del av dem så man i framtiden kan hamla. Av dessa skulle jag framhålla Lind då den är ett mjukt träslag och man kan enkelt skörda med både lövhack och sekatör eller en liten handyxa. Här hemma har börjat vi topphugga en del olika trädslag, det är en blandning av Lönn Körsbär Ask och Asp, men det tar många år innan man kan börja skörda några större mängder. Skall man ha foder till en get med killingar går det åt ca 600 kärvar under en vinter. Varje kärve skall vara så grov så du knappt når runt med tumme-pekfinger grepp. För att göra det lite enklare för en själv och slippa skörda löv från stege skördar vi mest kärvar från sly. Man kan enkelt stå på marken och arbeta när man hugger/klipper och binder kärvarna. Läser man äldre litteratur blir det tydligt att löv var ett viktigt vinterfoder och något som man kunde skörda ganska mycket av. Speciellt år då höskörden slog fel och man vara tvungen att hitta på andra sätt att fodra sina djur.

Rent praktiskt gör vi så att vi klipper skott med sekatör av det sly som kommer upp efter att vi huggit för att hålla rent kring våra stengärsgårdar. Det är mest Ask, Lönn, Asp och Vide och allt detta gillar getterna.

Man samlar ihop en lämplig bunt och sen är det bara att knyta om med lite band. När man har en lagom mängd är det bara att ta hem det och hänga upp på skullen för att torka. Det skall vara torrt och luftigt så kärvarna torkar så fort som möjligt.

Sen när det blåser kallt och både du och dina getter drömmer om sommaren kan du ta fram en kärve och överraska dina getter med något riktig gott. Vägen till en gettens hjärta går via magen och jag kan lova dig att du blir mycket populär.

Image

En kommentar på “Skörda löv till vinterfoder, så här gör vi

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: