Odlingslandskap

Image

Det här med gamla kartor och fotografier har alltid fascinerat, det är väldigt lätt att tro att landskapet alltid har sett likadant ut men med hjälp av äldre materiel kan man få en mer korrekt bild av hur det har förändrats. 1865 såg gård ut såhär egentligen så finns inte ens vår gård då den bildades först 1917. Området till vänster om F i Frosta var det som senare skulle bli Bokeslundsgården, som man kan se var det öppen mark, som användes till bete eller odling.

Image

På 1910-talet delades mossen upp mellan dom olika byarna och gårdarna i området så att så många som möjligt skulle fått tillgång till torven som man använde för att elda med.

Man skapade många små mosslotter som ofta låg i anslutning till kanten så att man kunde ta sig dit med nån typ av fordon vanligen häst och vagn. Hur man använde sin mosslott skiljde sig mycket, vissa hade det som torvtäckt under lång tid och dessa områden är i dag värdefylla viltvatten där fåglar och amfibier trivs. Dom områdena som är gulmarkerade visar att det var odlad mark medan det som är streckat användes som torvtäckt och möjligen bete.

Image

Till 1970-talet har saker förändrats drastiskt, dom en gång så viktiga mosslotterna har mer eller mindre övergivits och väldigt lite aktivitet sker på dessa, i  takt med att jordbruket har utvecklats har dessa små och olönsamma områdena fått stå oanvända och skogen har brett ut sig på nästan hela mossen. Vissa områden används fortfarande som bete men skördandet av torv har upphört.

Image

Image

På dessa två fotografier från den 30 augusti 1953 av landskapsfotografen Mårten Sjöbeck, som bildtext står det ”Enligt uppgift på platsen utgör arealen 70-80 tunnland. Traditionen uppgiver, att mossen hemsökts av eld två gånger. Bilderna visa västra mossranden.”

Man ser en del träd men karaktären är ändå den av en öppen betesmark, det har hänt mycket på dom nästan 60 år sen dessa bilder togs, i ett allt mer högintensivt odlingslandskap har Lybymosse fått förbli till största del orört och lämnat till fri utvekling då träd har vuxit upp, mossen har utgjort ett viktigt utrymme för vilda djur i det annars så skogfattiga området, i dag hittar man Rådjur och Kronhjortar samt gott om vildsvin i mossen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: