Fjällnärakon Kransa

Image

Fjällnärakon Kransa blir lite otålig när hon måste vänta på sin tur att få vatten.

Morgonrutinerna i stallet är väldigt viktiga då kor är utpräglade vanedjur, allt skall helst göras i samma ordning och på samma tid och av samma person. Då är de som gladast men det hindrar dem inte från att klaga lite när de måste vänta lite. Våra djur bor under vintern i ett vindskydd som består av ett tak och tre väggar, de kan välja själva om de skall vara inne eller gå ut i vinterhagen.Vi har även två boxar inomhus och möjlighet att binda upp 7 djur om det skulle behövas, anledningen till att Kransa står inne är att kon inte kommer överens med de andra djuren i sin grupp eller rättare sagt så kommer de inte överens med henne. Kransa tillhör rasen Fjällnära och de är nästan alltid kulliga (naturligt hornlösa) har man inga horn står man lågt i rang och måste flytta sig för de som står högre i rang och bestämmer.

Att ha djuren uppbundna gör vi så lite som möjligt, även om alla rekryteringsdjur djur som vi själva skall behålla och använda i avel får stå uppbundna under ca 3 månader när de är kring 1 år gamla. Detta gör man för att de skall bli tama och vana vid att bli hanterade av sin skötare, många av våra djur blir så tama efter den perioden att de kommer fram till en ute på betet för att bli klappade och kela lite. Så här vid nyåret känns det som man precis tog hem djuren från betet och började vinterfodringen av dom, vanligen så fodrar vi dom i ca 6 månader och har dom på bete i 6 månader, men eftersom våren var tidig och vi släppte ut dom första djuren på bete redan den 28 mars blev nästan 8 månaders betessäsong för dom kunde gå kvar till slutet på november.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: