Fruktodling

Mars är den perfekta månaden att beskära äppelträd.Som en inramning kring våra åkrar odlar vi frukt och andra nyttoträd som körsbär och al. Mest av allt har vi dock äppel och päronträd. Dessa planteras ut som ganska små och får en enkel nätcylinder kring sig som skyddar mot harar och hjortar sen så får träden klara sig själva. Det är några tuffa år i början innan det har etablerar sig och utvecklat symbiosen med marksvamparna, vi besöker träden med några års mellanrum för att beskära och justera nätskyddet. Dessa fruktträd utvecklas precis som sina vilda släktingar med en massa skyddstörnen och knubbiga grena tills dom är för höga för betande djur och det är då man kan börja kalla dom för träd. Stammarna är inte lika raka som i fruktodlingarna och grenarna sitter inte helt perfekt men det är träd som har varit nästan gratis och kräver lite jobb. Här ser ni en före och efter bild på ett äppelträd, det är inte helt perfekt ännu än så länge finns några hjälpgrenar kvar på stammen men inom några år är dom också borta och vi har en fin stam och vacker krona #genbank #gammlaäppelsorter #bevarande #kulturarv #ängsfruktodling #agroforestry #kantträd #vindskydd #fruktodling #oldshcool #pruning #beskära #ekologiskt #bokeslundsgården 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: