Permakultur fruktodling

img_2891

Helhetstänkande där man hämtar inspiration från naturen så vill jag beskriva Permakultur ett annat begrepp som man ibland stöter på om man intresserar sig för ekologiskt lantbruk.

Jag brukar använda våran fruktodling som ett exempel på hur vi samarbetar med växter och djur, grunden är att vi vill odla frukt och att vi vill bevara äldre äppelsorter i en genbank. I dagsläget har vi nästan 300 olika fruktträdsorter och några av det mest intressanta har vi samlat i en fruktgård medan resten är planterade i beteshagar, längs med vägar som alléer eller som vindskydd.

Kring våran fruktodling har vi ett skyddsstaket för att hindra rådjur, harar och kaniner från att skada träden. För att stängsla in nästan ett hektar går det åt en hel del stängsel som kostar pengar och resurser att köpa och att sätta upp och fungerar det för att hålla djur ute fungerar det även för att hålla djur inne.

Många år innan vi etablerade fruktodlingen grodde en ide om att man kunde använda djur för biologisk bekämpning av skadedjur, det fanns en del försök men inte i stor skala.

 

Ett av de största problemen vi har är Vattensork (Arvicola amphibius) den är ett viktigt bytesdjur för rovfåglar och rävar men gör stor skada när den äter och har en förkärlek för att ringbarka fruktträd så att de dör.

Som ett första skydd planterar vi träden i en nätkasse av mur-och putsnät som gör att sorken inte kan komma till själva rothalsen på trädet, nätet sticker upp ca 20 cm ovanför marken i en cirkel kring trädet cm från stammen, rötterna hindras inte av nätet utan växer igenom maskorna.

Vi arbetar för att göra vår fruktodling så ogästvänlig som möjligt för Vattensorken, genom att ha kor som betar mellan trädraderna håller vi gräset kort och sorken har svårt att hitta skydd från rovfåglar. Även trampandet från korna förstår sorkens gångar i grässvålen vilket gör att man tvingar ut dem i det öppna.

Mellan träden i raden har vi gäss som betar där korna inte kommer åt, det är nödvändigt att skydda de små äppelträden från kornas betande då de gärna äter löv och skott därför passar gässen bra. Gäss är väldigt nyfikna djur och är träden allt för låga går de också och plockar bort löv och kan skada den späda barken.

 

Våra gäss och kor är effektiva betesdjur och i stället för att vi skall lägga tid och energi på att klippa gräset betar dem det åt oss och omvandlar det till mjölk, kött och ägg.

Men det finns mer skadedjur än vattensork och när det kommer till skadeinsekter är Frostfjäril och Rönnbärsmal som är det stora skadegörarna. Under en del av sin livscykel söker de sig ner till marken kring trädet och blir då ett lät bytte för våra andra invånare i fruktgården, höns, pärlhöns och ankor.

 

Dessa tre har lite olika tekniker för att hitta föda och medan hönsen oftast håller sig i närheten av sitt mobila hönshus rör sig pärlhönsen över hela fruktgården. De krafsar i jorden för att frilägga insekterna medan ankan rotar runt med sin näbb och letar efter gömda insekter.

 

Men det är inte bara fåglar och kor som interagerar med träden utan de gör det även med varandra, genom att ha flera olika typer av betesdjur sanerar de betesmarken från varandras parasiter. Magen hos gäss och kor fungerar väldigt olika och dom har inta gemensamma parasiter så när en koparasit kommer in i en gås dör den och det samma för gås parasiterna när dom kommer in i en ko.

 

Betesdjuren föredrar även olika typer av beten, korna föredrar lite högre gräs och äter stor volym varje dag medan gässen går runt och betar det korta gräset med precision.

dsc_2438_2

Alla som har gått i en kohage har trampat i en färsk komocka för eller senare, för många insekter är det ett smörgåsbord och snart efter att kon har gått vidare samlas många typer av flugor och skalbaggar för att lägga sina ägg i den färska dyngan. När larverna är kläckta och börjar krypa runt kommer gärna hönsen och pärlhönsen och äter dem och samtidigt som de krafsar sprider dom ut gödseln över ett större område och man undviker det rator som blir då korna ogärna betar nära sin egna avföring. Genom att den sprids över ett större område försvinner den snart ner mellan gräs och örter och blir näring till dessa.

 

För att förse våra träd med näring växer det i fruktodlingen en blandning av olika gräs och örter. En av det viktigaste är klöver som tillsammans med bakteriesamlingar på sina rötter kan plocka kväve från luften och binda den i organsiktmaterial. När korna sen äter klöverbladen och sen gödslar sprids kvävet till gräs och träd.

 

Det andra stora näringsämnet som träden behöver är fosfor, då det är väldigt hårt bundet till jordpartiklarna utvecklas en symbios mellan träden och olika svampar.

Det är därför helt förbjudet att använda bekämpningsmedel som i så fall skulle skada svampen eller konstgödsel som skulle göra det onödigt för trädet att samarbeta.

 

Funkar det att integrera djur och träd på det här sättet är då frågan? Mitt svar är ja det funkar mycket bra och vi sparar en massa arbete i att klippa gräs och använda andra ekologiska metoder för att bekämpa insekter och vattensork. Förutom frukt får vi även ut ägg, kött och mjölk från vår fruktodling och vi erbjuder våra djur stora ytor att föra sig fritt på och få utlopp för sina beteenden

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: