Why complicate things 

 Är man nyfiken på ekologiskt lantbruk stöter man snart på en massa termer och olika inriktningar det är inte helt enkelt alltid att förstå vad som menas med till exempel Agroforestry. Väldigt förenklat är det hur du förenar jordbruk, trädgårdsodling och skogsbruk. Detta är inget nytt utan bara ett sätt att belysa en självklar del av hur jordbruk bedrevs innan industrialiseringen. Några exempel kan vara hur man i beteshagar har både en rik produktion av gräs och örter på marken, man har buskar som Nypon, Slånbär och Fläder som ett mellanskikt som ger bär och blommor som man kan plocka, hem till insekter, fåglar och smådjur samt ger träd det skydd de behöver som små så de inte blir uppätna av det betande djuren. Över allt detta har vi träden, står de för tätt blir det en skog och gräset och örterna försvinner när inte solljuset når marken, står träden för glest är det lite gran som att man inte utnyttjar hagens fulla potential. Tittar man på naturen som förebild ser man snart hur den vill fylla områden med så många olika typer av liv som möjligt och små skötselåtgärder kan vi göra det samma. Vad är då för mycket eller för lite träd? det finns inget svart på frågan utan det beror på marken man har, hur mycket buskar som finns och vilken typ av träd och deras storleks men den tumregeln som jag går efter är att det skall vara en tjock grässvål som producerar mat till det betande djuren, blir det för mycket granar och blad som tar ljuset blir grässvålen tunn och gräset inte lika smakligt. Oftast är inte problemet att man har för lite träd för vårar öppna odlingslandskap i överge hotas inte genom avskogning utan av förskogning. Hagen och åkern är ekosystem som skapats genom människan skötsel och djurens beteende om vi upphör med detta tar skogen snart över igen, därför är en av det viktigaste redskapen bonden har till sitt förfogande motorsågen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: