OBS! Levande bin!

ImageI bland behöver man inte ens öppna breven för att vet vad som finns i dem, i dag fick vi två nya bidrottningar av den hotade nordiska biet. Den biras som var vanlig här i landet innan man började importera diverse andra raser och vi var på väg att förlora vårt ursprungliga bi. Förra året fick vi första försändelsen med nordiska drottningar och i år får vi förstärkning av ytterligare två. Så fort dessa är accepterade kommer alla våra nordiska samhällen att flyttas till vår fälad där vi har mycket Ljung som blommar nu sent på säsongen. De nordiska är väl anpassade till det med sin senare utveckling på våren och starka samhällen nu på sensommaren.Image Det nordiska biet är mörkt till nästan helt svart medans de vanligen förekommande Buckfast och Italienska bin är mer gula till ljust bruna. Anledningen till att vi har nordiska bin är främst att vi vill vara med och bevara dem för framtiden och att vi vill ha bin som klarar vintern bra med litet antal bi och minimalt med foder. Kan kännas lite tidigt att uttala sig efter bara en säsong med nordiska bin men jag tycker att de är mycket svärmtröga och ger god skörd. Vinter 2012-2013 var till en början mycket mild för att sen bli lång och ca 25 dagar senare än normalt, det var tufft och vi hade våra största vinterförlust som biodlare.ImageDrottningarna kommer i en liten försändelsebur med ett par följebin som tar hand om henne under resan. De matar och rengör henne, är man drottning så är man.  När de anländer placeras de omedelbart i ett samhälle där man har tagit bort deras befintliga drottning. I ena kortändan av buren finns det en kammare full av foder som bina snart äter upp och drottningen blir fri. Vid det laget är hon helt accepterad av det nya samhället. Det kan bara finnas en drottning i varje samhälle  och skulle man placera henne i ett samhälle som fortfarande hade kvar sin gamla drottning skulle den nya bli dödad som inkräktare så fort de ätit sig in till henne.ImagePå drottningen rygg sitter ett märke och ett nummer, det är för att man lättare skall identifiera henne och hennes härstamning när man skall ta fram nya drottningar. Färgen för 2013 är röd och alla drottningar från i år märks med röd färg för då vet man direkt hur gammal hon är utan att känna till hennes härstamning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: