Queen Silvia

Image

Queen Silvia är en svensk ras som skapade av Martin Silverudd.

Rasen finns i flera varianter, är mycket vacker, värper många och stora bruna ägg, många hönor ruvar troget och tar väll hand om sina kycklingar.

Queen Silvia (QS) är rasen som av många prisas som den vackraste av alla det svenska hönsraserna. Rasen förekommer i tre varianter guld, silver och gökfärgad. Det djur som är guldtäckande har en rödbrun grundfärg och en svart teckning. Den silverfärgade varianten är vit i stället för rödbrun med samma karakteristiska täckning på kroppen. Hos det gökfärgade är grundfärgen vit och täckningen är ljusgrå. Den gökfärgade varianten är könsvisande redan som daggamla. Man ser även skillnad på tupp och höna  om man korsar gökfärgad QS med en annan ras. Tillsammans med Isbar blå är den en av det populäraste svenska hönsraserna. Rasen är mycket omtyckt för sitt vackra utseende och det många bruna äggen. Vissa individer ruvar dessutom och tar väll hand om sina kycklingar. För att skapa QS använde man 50% Road Island Red (RIR) och 50% Vit Leghorn. Sen avlade man på den linjen i 8 år, utan att ta in nytt material, innan den var klar. Den genen som ger rasen sitt säregna utseende kommer från Vit Leghorn. I Vit Leghorns vita fjäderdräkt döljer sig många olika färger, genom att korsa RIR och Vit Leghorn kunde man få fram dessa. Det flesta av Martin silverudds raser är användbara i könsvisande korsningar, QS är inget undantag. Rena QS kycklingar har dock ett måsliknande utseende bestående av ett oregelbundet mönster över hela kroppen.

Martin Silverudd skapade QS för att hjälpa små hönserier att överleva när värphybriderna gjorde sitt intåg i landet.

Image

Image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: