Väntas tider

Image

Varje dag går man ut till stallet på morgonen, tänder lampan och hoppas på en överraskning i form av en killing, de flesta av våra Göingegeter är rejält runda om magen. De får vanligen 1-2 killingar per get om de går med bock och har riktigt bra med mat kan de få killingar två gånger om året även om det är ovanligt. En get är dräktig i 5 månader och våra brukar komma kring årsskiftet men det finns stora variationer mellan åren. När en get brunstar och kan bli dräktig kan variera beroende på väder och foderförhållanden.

IMG_4175

Det är väldigt svårt att förutsäga om det börjar bli tid för killingar om man går på getens utseende, dom kan gå med väldigt stora magar under lång tid. Ett säkrare sätt är att kolla på hur juvret växer till inför killningen, några dagar till en vecka innan börjar geten producera mjölk till killingen.

Ju närmare man kommer nedkomsten förändras även beteendet och geten försöker hitta en lugn och undanskymd plats för nedkomsten.

IMG_4999

Under vintern eller som det vanligen är här i Skåne den blöta årstiden bor våra getter inomhus, det är både för deras egen skull då getter avskyr när det regnar på dom och för att dom inte skall trampa sönder våra betesmarker.

IMG_3974

Getter domesticerades av människan för mer än 10 000 år sedan i det området som vi i dag kallar för iran, deras vilda förfäder var anpassade till ett torrt och kuperat landskap. Mycket av det vilda ursprunget lever kvar i dagens tamgetter. Alla getter älskar att klättra och befinna sig högt upp detta är en kombination av att dom gärna äter löv och kvistar och att dom har en bra utsiktsplats för att upptäcka rovdjur.

Getter äter helst löv skott och bark om dom får välja och undviker att beta på marken nära sin egen och andra getters spillning, detta är en mycket bra teknik för att undvika inälvsparasiter som ofta smittar genom spillningen.

IMG_2152

Getter klättrar på allt möjligt om det inte finns naturliga höjder i landskapet kan en sten trädstam eller djurskötare duga bra.

Vi har klockor på våra getter både för att det är fint och för att vi skall hitta dom lättare om dom skulle rymma ur sin hage.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: