Korna från Granemåla

Image

Vintern 2004 kom vi för första gången i kontakt med Granemålakon här har vi en av de allra första bilderna på dem. En fram tills då nästan helt okänd djurgrupp som levt avskilda från andra raser under lång tid och en rest av vår sydsvenska lantrasko. Djurägaren kunde inte längre själv ta hand om djuren och med hjälp av Länsstyrelsen i Blekinge och en granne hade man ordnat det för djuren men man kände att man ville ha en mer långsiktig lösning för dem. Besättningen hade varit sluten under lång tid och djuren förökade sig och levde så som de alltid har gjort. En annan kända slutna raser är Chillingham boskapen från norra England, flocken har varit isolerad i 700 år utan problem med inavel då djurantalet som lägst var nere i 13 st.

När Granemålakon hittades fanns det endast kvar tre hondjur, en spillra från den flock som var nästan 20 st några år innan. Arbetet med rasens fortlevnad startade direkt med att försöka få korna dräktig, eftersom kor saknar förmågan till jungfrufödsel använde vi en tjur från den mycket närliggande Skånska röda/Rögnarödskon. Efter några års arbetande hade två av korna kalvat kvigan Finally och tjurkalven Fredriksson såg dagens ljus.

Image

Fredriksson är på god väg att bli sex år nu och väger nästan 800 kg och den behagligaste tjuren som finns att ha och göra med. Nu på vintern är han lekfarbror i vår tjurgrupp och lär dem unga hur man uppför sig. Här står han tillsammans med en av ursprungskorna Rut och deras kalv.

Anledningen till att han har en ring i näsan är inte att han är argsint utan en arbetsskyddsregel. När han var något år gammal blev han uttagen att bli semintjur, det betyder att man fryser in sperma efter honom i flytande kväve som sen djurägare kan använda för att få sina kor dräktiga. När han skulle åka i väg på samlingen måste han ringas för att personalen som inte känner honom skall kunna hantera han på ett säkert sätt.

Image

Hans mor ursprungsdjuret Inga var även hon en dröm att hantera tyvärr så fick hon inte några fler kalvar. En höst utvecklade hon en smak för ekollon och åt så mycket att hon fick skador på sina inre organ och fick avlivas. Inom allt bevarande så är ursprungsdjuren dom allra viktigaste för att få till ett så bra bevarande som möjligt. Det är ursprungsdjuren som bär på största möjliga genetiska variation och det är viktigt att de får så många avkommor som möjligt.

DSC_4897_2

För att säkra ett framtida bevarande frös vävnadsbitar in efter Inga som kan använda i framtiden. I Nya Zeeland har man en ras som heter Enderby Island Cattle en ras som härstammar från dom allra första djuren som togs till öarna. För att bevarande skulle kunna vara möjligt för denna rasen använde man sig av kloning. Alla tre av ursprungsdjuren samt Fredriksson finns i dag infrysta på samma sätt i flytande kväve.

100_1758

Rasen består i dag av 6 hondjur inkluderat ursprungsdjuret Rut som är född 1997 det finns även 2 spermasamlade tjurar och 4 levande, vi går nu mot årets kalvningar och förhoppningen är att det blir gott om kvigor

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: