Grisens högtid

Grisens högtid

Har du börjat planera julmaten och vill överraska familjen och vänner med något lite ovanligt men också traditionellt?

En av det bästa delarna på grisen och mest smakrika är kinderna och svålen, ofta kan man se ett griljerat och dekorerat grishuvud på många större julbord men att tillaga det delat så här gör det lättare att lyckas.

Det inte många vet är att grisar har väldigt stora kindmuskler vilket när man tänker på det inte är så konstigt med tanke på hur de ständigt letar och bökar efter mat.

Reser du någon gång i Italien och får möjlighet att smaka Guanciale är det just lufttorkad griskind, samma i Spanien där du hittar Bellota Carrillera kärt barn har många namn.

 

Det godaste sättet att tillaga tycker jag är griljerat dock och här är ett tipps om hur du kan göra

 

1 Själv och gör huvudet helt rent för att sen rimma det i 3-6 dagar beroende på hur salt du vill ha det och hur stort huvudet är, när huvudet rimmar ha det i ett kylskåp i en påse ca 0,5 dl salt till ett huvud, du kan också tillsätta kryddor medan du rimmar.

 

2 Tillaga sen långsamt 2 dygn på  64 grader ca beroende på ugn tills köttet är mört och sen höjer du temp till 180 grader i ca 1 timme eller tills skinnet är torrt och knaprigt

 

Visst det låter som mycket jobb men är absolut värt det! inspirationen här kommer från mina vänner André och Annelie och deras stora firande på Saltimporten för några år sen

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑