Betesdjur som miljöhjältar


I nästan 20 år har vi jobbat med kor och får som naturvårdare i några av våra mest värdefulla biotoper, beteshagar och ängar är våran svenska motsvarigheten till en regnskog när det gäller antalet arter som lever tillsammans.
Allt detta är möjligt tack vara våra hungriga djur som med sitt betande hindrar landskapet från att växa igen med först buskar och träd. Det är nästan en paradox att i många länder planterar man träd för att bekämpa klimatförändringarna men här är för mycket träd och buskar ett problem för biodiversitet.
Vi jobbar ihop med Länstyrelsen i flera områden, museer i andra på på vårat största reservat svenska kyrkan.
Vi arbetar med gamla svenska raser som i flera fall direkt härstammar från det områden som de idag betar, dessa raser har utvecklats över generationer ihop med dessa marker så vilka kan vara bättre än dessa raser på att vårda landskapet?
Vi kommer från och med nästa år också komplettera dessa djurgrupper med Grymtoxar/Jakar ingen gammal svensk ras men vi hoppas att deras ringa storlek och anpassning till extrema förhållanden gör att det kan vistas ute på framförallt skogsbeten längre, hur kommer det att funka? Jag vet inte ännu men vi får testa, efter sommarens försök här hemma verkar det mycket lovande som ett komplement.
Letar du efter betesdjur till ett naturreservat eller liknande område eller känner nån som gör hör av dig så ser vi om vi kan jobba ihop för mer biologisk mångfald

betesdjur #granemålakor #skånskrödboskap #klövsjöfår #grymtoxe #naturvård #biologiskmångfald #naturreservat #bokeslundsgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: