Skånsk röd boskap 


”En ko får ha vilken färg som helst så länge hon är röd!”Det är de sannerligen vår Skånsk röd boskap.

Ordspråket kommer från Skåne där som i andra delar av landet fanns föreställningar om hur en bra mjölkko skulle se ut. I Skåne favoriserades i vissa delar röda djur, i Blekinge där våra Granemålakor kommer i från tyckte man svarta kor var bäst. Bondens tycke och smak fick bestämma. Detta är en bild från 2005 på två av våra ursprungsdjur, Astrid II här framme och Prästakon Arups Grace till vänster. Den sistnämnda var också founder i bevarandesammanhang betyder det att hon utgjorde ursprungsdjuret till en hel kofamilj, Astrid II var dotter till en annan. Dessa två djur är anmödrar till alla våra djur vi har i dag, deras arv rinner som en flod än i dag och kommer att fortsätta göra så. Den Skånska röda boskapen från rögnaröd utgör en länk till vår historia och så länge jag kan kommer den länken förbli obruten #skånskrödboskap #skånskröd #sustainablefarming #bevarande #gammalsvenskras #conservation #ettriktodlingslandskap #biologiskmångfald #biodiversity #bokeslundsgården 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: