Återuppståndna getter


Läste i dag att getter är populära spontant tänker man att det är skoj men klurar man lite mer på det känns det lite konstigt. 

Getter har varit trendiga det senaste 10 000 åren sen de först domesticerades, tittar vi globalt finns det fler getter än kor. Tittar vi på första delen av 1500-talet samtida med Gustav Wasa värderades ett getskinn fyra gånger mer värdefullt än ett fårskinn. Getterna är det ultimata multifunktionell djuret, lätt och anspråkslös att hålla, get både mjölk, kött och skinn samt är betydligt mer behändig än en ko. Getmjölk är snällare för magen än komjölk och man får ett mycket större utbyte i det flesta fall, mer ost per litet mjölk. 

Kort och gott har geten varit trendig sen nordborna dyrkade Oden och Tor på taket till Valhall betade sagogetten Heidrun från vars juver det strömmade öl och mjöd samt att hon varje kväll kunde ätas för att på morgonen stå där levande igen #göingeget #bevarande #trend #trendspaning #äta #getost #getkött #exceptionellråvara #ekologiskt #bokeslundsgården 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: