Linderödsgrisens dag – den 9 maj – hur vill du uppmärksamma den?

IMG_2498

1952 beslutar Skånesdjurpark att man skall införskaffa gamla typens skogssvin, den typen av grisar som fanns på varje gård som var stor nog, det var en ganska brokig population som varierade i storlek och färg och från vilken landsdel den fanns. Dessa grisar fanns innan uttrycket ras blev känt och spritt.

När intresset för lantbruk och husdjursavel blev mera populärt under 1800-talet tittade många starka röster utomlands för att hitta nya raser för att öka produktionen på svenska gårdar, väldigt få lyfte fram fördelarna med det sedan urminnes tider anpassade svenska grisarna.

Tack vara Skånes Djurpark och senare en inventering utförd på uppdrag av Statens Genbanksnämnd 1992-93 hittades 8 stycken founder (ursprungsdjur) samt ättlingar till dem. Dessa galtar och suggor utgör grunden till dagens Linderödssvin som i dag uppgår till mellan 200-300 avelsdjur.

Den 9 maj är det Linderödssvinets dag en alldeles egen dag för denna vår enda gamla svenska grisras, om du har Linderödssvin eller är intresserad uppmärksamma och sprid kunskap. Denna dag kan vi tillsammans höja våra röster och berätta om denna fantastiska ras. Om du har ett evenemang på gång kontakta webbmaster@landtsvinet.se så kan dom hjälpa till att sprida information

 

En kommentar på “Linderödsgrisens dag – den 9 maj – hur vill du uppmärksamma den?

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: