Svenska Kråsduva

ImageSå här så det ut tidigare i våras från vår granne i Högseröd fick vi hem 5 par Svenska Kråsduva. Det är en av våra tre svenska duvraser och fyller 50 år som egen ras i år, dom andra två är Svensk tumlare och Göteborgs tummlare. Det finns inte så många som har Svensk Kråsduva och ännu färre av dom som arbetar för att bevara den fri från inkorsning av likande raser och vill bevara deras fina bruksegenskaper.ImageRedan första morgonen här hemma hade dom börjat lägga ägg och arbeta på detta med att få boet i ordning. Duvor lever i par och bägge föräldrarna hjälper till med vården av ungarna, redan innan den ena kullen är flygfärdig har dom börjar ruva på nästa. Duvor är väldigt tacksamma och bygger villigt ett rede i sin bolåda med vad dom kan hitta, hö fjädrar eller små grenar. Dom är dock inte så noga med och städa och efter hand som ungarna växer kan det bli ganska förorenat och en storstädning då och då i lådan är ibland välbehövligt.ImageDuvor är lita av mjukisar kommer man för nära flyger dom gärna undan medan en tupp eller gåskarl kan gå till anfall. Enda gången dom verkligen står på sig är när dom försvarar sina ägg och ungar. Med näbb och vingar gör den allt för att jaga bort handen.ImageEfter nästan 3 veckor kläcks ungarna och här hemma är det nästan alltid två, dom ser inte så mycket ut för världen och är helt beroende av att föräldrarna matar och värmer dom.Image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: