Svensk Pälskanin

ImageJag har den stora äran att få presentera Bengta född 2011 och av den extremt hotade rasen Svensk Pälskanin. Efter flera år utan att ha kaniner på gården flyttad nu tre stycken in på en gång förutom Bengta även Caroline och Claes. Båda dom bägge damerna fick träffa var sin kille i några dagar innan flytten och med lite tur har dom bägge kaninungar på gång om ca en månad får vi veta hur det har gått efter deras träffar.ImageClaes är inte vidare nöjd med att bli avbruten när han utforskar sin nya bur, nästan 2 kvadratmeter att upptäcka och göra sig hemmastad i. Svensk Pälskanin omfattas av det svenska bevarandeansvaret och Föreningen för Svensk Pälskanin arbetar med dom i genbank. 2011 fanns det endast 50 djur kvar av denna unika ras och flera bevarare behövs. Förhoppningen är att Bengtas och Carolinas ungar blir spridda här i Skåne där det inte finns någon registrerad genbank.ImageAlla djur av Svensk Pälskanin har samma svarta grundfärg med enstaka vita hår den är framavlad ur den gamla svensk lantraskaninen för att ha en homogen färg. Mannen som skapade den Svenska Pälskaninen är Otto Christoffersson 1921 visades dom första djuren och 1923 blev den upptagen som en egen ras, rasen är mycket produktiv och anspråkslös ett arv från den svensk lantrasenkaninen. Den väger kring 3,5 kg och mycket snabbväxt och pigg. Man behöver inte ställa ut sina djur för att vara med i genbanken men om man vill så får man tävla med dom. Här på gården har vi våra kaninen för sin egen skull och att bevara dom. som ett led i detta tar vi fram ungar och dom som vi inte säljer hamnar på tallriken.

För er som vill läsa mer om rasen http://www.svenskpalskanin.nu/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: