Att ha getter

ImageHar man getter måste man vara beredd på det mesta och man har sällan tråkigt. Getter är smarta djur det tror jag alla som har mött dom kan hålla med om och dom är lite mer utmanade än dom flesta av våra klassiska lantbruksdjur. Men dom är även otroligt charmiga  och läraktiga och kan bli nästan för tama. Som med så många andra djur är våren härlig tid för man får stifta bekantskap med så många nya getter när årets killingar börjar anlända. Vi är mitt uppe i killningssäsongen och man vet inte säkert hur många djur man har hemma i stallet. Dom senaste dagarna har vi fått två nya bockkillingar och man blir lika glad att se dom ta dom första stegen och få i sig sin första måltid av råmjölk.ImageVanligen så kommer man för sen och killingen är redan på bena och torr när man kommer in i stallet. Skulle man nu få va med är det vanligen två klövar man ser sticka ut, killingarna föds i dykarställning med framben först och sen kommer huvudet.

ImageMen med killing nummer två var det inte riktigt så, här var det huvudet som kom först och benen låg vikta bakåt  detta tillsammans med att han var ganska stor gjorde att geten hade svårt att få fram honom på egen hand. Så när vi såg att han började bli lite ljusblå var det tid att hjälpa henne. Skall man assistera är det viktigt att vara ren så det första är att gå in kavla upp ärmarna och skrubba händer och armar noga med två och se till att naglarna är så korta som det går. Sen var det bara att försiktigt känna att bena låg så som man trodde och försiktigt lirka ut killingen, så fort bena var förbi kom resten av sig själv.ImageDirekt efter att han kom ut var mamman på fötter igen, han är täckt av fostervatten och hinnor, men börjar med att rensa luftvägarna och ev hålla killingen upp och ner för att tömma lungorna. Den är det bara att torka honom kraftigt så lungor och allt kommer igång, det skall inte vara hårt utan mera livligt över hela kroppen.

ImageNär han kunde håll huvudet uppe och andades bra var vårt jobb klart och mamman fick ta över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: