Grattis på födelsedagen Emil !!

Grattis på födelsedagen!!
Helt otroligt att det redan har gått ett år med våran blivande stamtjur Emil, jag tänkte ge er en uppdatering om hur hans första år har varit
Det var en flygande start här hemma i Arken ihop med hans mor och det andra kalvarna som kom under våren.
I april flyttade han ihop med modern, en annan ko med kalv och hans styvfar Eddie till våran äldst släktgård i hjärtat av Skåne Maglasäte.
Eftersom han är så pass ovanlig har vi hållit ett extra bra öga på dem hela sommaren och Emil överraskade oss alla med en fantastisk tillväxt och som du kan se på bild två är han en riktig köttbulle nu.
I november flyttade flocken hem till Arken för vintern och han går nu ihop med de andra tjurarna och väntar som bäst på att våren skall komma o h han får tjänstgöra som avelstjur med sin egna flock med kor och säkra upp hans genetiska arv för hela raden Skånsk Röd Boskap

”Sveriges mest ovanliga tjur har blivit pappa!
Det blev en tjurkalv precis som vi hoppades på, väldigt stark och pigg kom han Kl 3:00 i natt.
Superbra mamma med mycket mjölk och hyfsat lugn när man är inne i kalvboxen.
Han heter Emil efter sin far som är stammtjur för Skånsk Röd Boskap och född 1995. Han var den enda Founder tjuren som lyckades rädda och i slutet på 90 talet samlade man sperma från han och frös in ca 80 doser.
50 av dessa gick in i ett evighetslager medan resten var möjliga att köpa gör vem som helst.
Resultatet blev att hälften av de kvarvarande doserna köptes och användes till att producera korsning kalvar vilket inte bidrog till bevarandet.
När detta uppdagades köpte binom de kvarvarande doserna för att skydda dessa och vara säker på att de bara användes på kor av Skånsk röd boskap. Emil här har två äldre bröder som har blivit till på detta sätter. Emil 2 och Bruno tyvärr finns manliga ättlingar kvar av dessa men det är tanken att Emil 3 här skall råda bot på det och han ihop med hans söner skall spridas i rasen.
Många och stora planer för en kalv som inte ens är 12 timmar gammal ännu men nu vet ni varför han är så efterlängtad.”

skånskrödboskap #bevarande #tjur #kalv #lantras #födsel #bigplans #bokeslundsgården

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑