Hemma odlade frön av vår bondböna Crimson flower indigo strain


För er som har följt oss ett tag vet ni att jag gillar att skriva om den för det är en av mina favoriter i trädgården och bondbönor är en av det lättaste sakerna att börja odla om man är nybörjare.

Bondbönor är väldigt annorlunda från vanliga bönor då de inte har problem med kyla och blir mycket högre. Bondbönor är en av det första grönsakerna du kan så på våren samtidigt som rädisor och ruccola bla.
Är det lite för kallt ligger fröna bara och väntar i jorden tills tiden är rätt, även efter att de har kommit up är det tåliga och klarar lite frost också.

För oss är det sen mars eller tidig april beror på när jorden rer sig och vi kan förbereda bäddar. Sår bönorna 5-10 cm djupt i näringsrik luftig jord, kan behöva täckas med en fiberduk eller nät om man har problem med svartfågel så att dessa inte petar upp bönorna.

Jag lägger inte bönorna i blöt eller vattnat efter utan förlitar mig helt på markfukt och regn, bönorna gror på 1-4 veckor beroende på väder om det tar lång tid och du är nyfiken gräv lite försiktigt i raden och se hur grodden har utvecklat sig.

Sen är det ett par rensningar innan plantorna är stora nog att täcka hela bädden, vi har 30 cm mellan raderna och 5-10 cm mellan plantorna.
Ungefär samtidigt börjar de också att blomma och denna linjen av röda bondbönor har väldigt mörka blommor eller ska ha. Det förekommer en naturlig variation så om man får plantor som har en ljus färg bör dessa inte användas om du skall spara frö utan fortsätt selektera för sortens ursprungliga egenskaper.

Blomningen är utsträckt och håller på tills plantan har 3-6 baljor på gång som växer då slutar den och fokus är på att utveckla bönorna, dessa kan ätas som primör eller låta dem mogna fram som dessa.

Nu i slutet på juli början på augusti var fröet klart och vi plockar hela baljorna för att sen rensa bort allt utom själva bönan.

Förvaras torrt och mörkt gärna svalt tills nästa vår

Hoppas vi har inspirerat till att prova bondbönor nästa år och denna sorten hittar du i våran lista med erbjudanden från gården i vår blogg och på FB samma namn som här.

fröodla #bokeslundsgården #seedsaving #favabeans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: