Min Blekingeanka

Visste du att väldens största besättning med Blekingeankor finns här hos oss på Bokeslundsgården. Vi har under många år arbetat med det aktiva bevarandet av nästan alla djurslag som finns med i det svenska bevarandeprogrammet samt några som ännu inte är med. Jag har tidigare suttit med i jordbruksverkets referensgrupp för husdjursgenetiska resurser, varit ordförande och genbanksansvarig för fler raser än jag kan komma i håg på rak arm kort och gott jag älskar våra gamla svenska raser. Det är därför fruktansvärt att dom inte förvaltas bättre av ansvarig stambokförande förening och Jordbruksverket. Vi har ca 300 Blekingeankor här hemma i dagsläget detta skall ställas mot det 183 djur som är anslutna till bevarandet vi får dock inte vara med vi har till och med kastats ut från genbanken. Varför då? För att vi inte följer det lagar och regler som finns för ankor, nej vi granskas varje år som ekologisk gård av externa revisorer så vi följer inte bara Jordbruksverkets regler utan det striktare regelverket för ekologisk produktion. Är det för att våra djur inte skulle vara renrasiga? Nej vi följer det riktlinjer som finns när det gäller skyddsavstånd mot andra besättningar av ankor så det kan omöjligen korsas in något. Varför riskerar man då hela rasens överlevnad genom att säga nej till 300 djur? Jag vet faktiskt inte men vi kommer fortsätta bevara våra Blekingeankor och vissa att det är en fantastisk ras för alla som vill vara med och bevara samtidigt som man får fina ankor till slakt, massor av goda ägg och en trädgård helt fri från sniglar #blekingeanka #bevarande #gammalsvenskras #lantras #bokeslundsgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: