Få det mesta av din vitlök

 Nu när många skördar sina vitlökar finns det sorter som har fina små blommor lämpliga att tillaga direkt men så finns det andra sorter som får större topplökar, här kommer ett tips från min vän Martin Nordin hur du kan göra något riktigt gott på dessa och få det perfekta syrliga krispiga tillbehöret
Mjölksyrade topplökar
Du behöver:
250 g topplökar 

Liten rotdel av salladskål eller vitkål (20-30 g)

10 g salt (utan jod)

2 dl vatten 
Gör så här:
1. Dra av det yttersta lagret av topplöken, bryt sen av alla delarna och lägg i en bunke.
2. Koka upp 2 dl vatten och tillsätt saltet. Rör om noga så att allt salt löses ut. Låt det svalna av och häll det sedan över topplökarna i bunken. 
3. Lägg först i rotdelen i glasburken och tillsätt några skedar saltlag. Häll på topplökarna och tryck till med en sked. Häll på saltlag så det täcker, behåll lite luftutrymme upptill, ca 1-2 cm till glaskanten. Stäng locket och förslut med bygeln.
5. Ställ burken på ett fat och trä gärna en plastpåse runtom eftersom det med största sannolikhet kommer att pysa ut en del vätska (se bara till att inte försluta påsen upptill). Låt burken stå i rumstemperatur i 4-5 dagar.
6. Ställ in burken i kylen och låt stå i minst 2 veckor så att smakerna hinner utvecklas, den blir godare med tiden #garlic #garlicscapes #topplökar #beyondorganic #dirtyhandscleanhearts #sustainablefarming #nowaste #bokeslundsgården 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: