Vitlök på tork

 Väldigt många hade frågor om detta med vitlök och när det är tid att skörda. Vitlök har ända sen mitt första riktiga jobb på Solbergagård utanför köpingsvik på Öland varit något som har tagit en stor plats i min trädgård. 

Jag tänkte berätta hur vi odlar vitlök och varför vi gör som vi gör. Vitlöken är lite tvärt om mot andra trädgårdsgrödor, man planterar på hösten gärna oktober till december lite beroende på hur blött det är i marken och om det är tjäle pågång. Den lilla vitlöksklyftan planteras några cm ner 10 cm från varandra och 30-40 cm mellan raderna. Skall den skördas som liten kan man plantera tätare.

Under hösten och vintern omvandlas klyftan till en liten vitlök och blir rund samt tittar upp ur jorden med några blad, planterar man för grunt finns risk att vitlöken reser sig själv för den har så många rötter som alla växer ut samtidigt och de kan då putta upp klyftan, min tumregel är att det är bättre att plantera djupt än för grunt. Sen händer inte så mycket förutom att vitlöken växer och blir större samtidigt som vi rensar och vattnar vid behov, vi har aldrig haft problem med sjukdomar eller skadeinsekter så ingen behandling behövs. Sen under juni börjar vissa sorter blomma, dessa går utmärkt att äta om man inte vill det bör de plockas bort för blomman eller som det egentligen är topplökar tar kraft från den riktiga vitlöken, även om man kan plantera dessa små topplökar föredrar jag en stor vitlöksklyfta vid planteringen än flera men mindre topplökar. När skall man då skörda? Min regel är här att när 20% av plantorna har lagt sig ner är den färdig att skörda om man inte vill riskera att själva lökfjällen runt vitlöken skall bli dåliga och man får kvar en ring klyftor utan ytterfjäll sim ger vitlöken des namn och klassiska utseende, det går bra att torka utomhus direkt på marken om det är torrt men eftersom vi har så många sorter och vi mot slutet inte rensar vitlökslandet tar vi in den gröna vitlöken och låter löken torka i växthuset i lådor, när vitlöken är torr rensar vi bort rötter och blast innan förvaring varmt och mörkt #vitlök #garlic #beyondorganic #bokeslundsgården 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: