Lök från frö


Skulle jag bara få odla en sak skulle det vara lök, en av hörnstenarna i alla klassiska köksträdgårdar. Med ett stort utbud av arter och sorter hittar man snabbt sina favoriter.

Lökåret börjar på hösten när vitlöken planteras och får övervintra ute, nu i mars är det tid för alla som skall odlas från frö som Purjolök, salladslök, gul sylt och rödlök mm 

Fröplantor av lök växer långsamt och tar tid på sig att utveckla rotsystemet därför sås fröna ett och ett i pluggbrätten som rymmer 150 plantor i varje. Efter allt var klart borde vi få närmare 3000 små lökplantor.

Sist av allt har vi vårplanterad lök där finns klassiker som potatislök och schalottenlök som förökas vegetativt med smålökar från föra årets odling. När det kommer till sorter väljer vi självklart utsäde som är ekologiskt odlat antingen här på gården eller från firmor som @runabergsfroer sorterna är gamla klassiker som St. Viktor och Giant Stuttgard. En gammal sort som vi fått från Nordisk genbank är Hamund en svensk sort från Hammenhög, den skall provodlas i år och möjligen fröodlas nästa år om den trivs hos oss #onions #lök #purjolök #ekoträdgård #organic #bättrehemgjortänbortgjort #ekologisktutsäde #ekologiskodling #fröodla #bevarande #trädgård #köksträdgård #exceptionellråvara #bokeslundsgården 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: